YouTube is een van de grootste websites van de wereld. Per dag wordt hier voor miljoenen uren aan content geüpload en wordt er voor nog meer uren aan content gekeken. Sinds de start van het platform is er een enorme groei ontstaan in deze interactieve vorm van content, ook wel bekend als video’s. Doordat bezoekers steeds meer op zoek zijn naar interactieve vormen van content, kan het hebben van een YouTube video veel toegevoegde waarde hebben. Zeker wanneer deze op de eerste pagina terecht komt. SEO tips voor YouTube kunnen je hierbij helpen! In deze blog gaan wij meerdere YouTube SEO tips en trucjes verder toelichten.
Waarom op YouTube en niet op je eigen website?
Voordat we beginnen met het geven van tips, gaan we eerst kijken naar de voordelen van YouTube. Ten eerste heeft YouTube een enorm bereik. Hierdoor zullen veel meer bezoekers jouw video zien. Met dat grotere bereik ontstaat dus ook meer kans op een klant. Ten tweede de techniek. YouTube maakt net zoals Googlegebruik van een search engine. Deze is op een bepaalde manier geprogrammeerd, waardoor deze fijner in gebruik is. Dit zorgt er dan ook voor dat een gebruiker makkelijker door de website kan navigeren. Als laatste de gebruiksvriendelijkheid. Na het kijken van een video kan de gebruiker met enkele muisknoppen overschakelen naar een andere video. Dit maakt het voor de gebruiker dan ook heel interessant om langer op de website te blijven en daardoor meer dan een video te bekijken. De meeste websites zijn niet in staat dit na te maken, daardoor blijft posten op YouTube zelf superieur!
Hoe optimaliseer je YouTube video’s voor Google?
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om YouTube video’s voor SEO (Google) te optimaliseren. Door deze toe te passen kom je bovenaan Google te staan met je video. Hieronder gaan we deze stappen kort voor je uitleggen.
Stap 1: Optimaliseer video details op YouTube zelf
Nadat je de YouTube video hebt geüpload, krijg je de mogelijkheid om details van de YouTube video in te vullen en aan te passen. Het maakt niet veel uit wat je hier precies inzet, zolang het maar overeenkomt met de gebruikers zijn zoekintentie. Vervolgens kun je de titel aanpassen. Ook hier moet je op twee dingen letten: Voldoet de video aan de zoekintentie van de gebruiker? & Staat het zoekwoord in de titel?. Beide zullen bijdragen aan je YouTube SEO en een betere ranking. Dan de description. Iedere YouTube video heeft een description, die wel plaats heeft voor 5000 tekens. Je kunt deze helemaal invullen, maar dat is niet nodig. Let ook hier op dat je zoekwoorden gebruikt en voldoet aan de gebruikers zijn zoekintentie.
Stap 2: Creëer sleutelmomenten in video’s
Sleutelmomenten in je video’s zorgen ervoor dat onder jouw video verschillende links verschijnen. Deze links verwijzen vervolgens naar bepaalde momenten in de video. Hierdoor kan de gebruiker makkelijker door een video navigeren en dat kan vooral fijn zijn bij langere video’s. Om deze sleutelmomenten te laten verschijnen, dien je onderin de omschrijving van je video deze momenten te zetten. Vervolgens zal YouTube dit doorgeven aan de zoekmachine van Google en zullen deze momenten automatisch gegenereerd worden.
Stap 3: Eigen ondertitels
Sinds een aantal jaar is YouTube in staat om zelf ondertitels bij een video te genereren, maar deze kloppen niet altijd. Vooral bij veel technisch gerichte video’s kunnen deze ondertitels nog wel eens verschillen. Daarom is het een goed idee om je eigen ondertitels te uploaden. Zo is je video meteen voor een groter publiek bereikbaar en kunnen dus meer mensen van je content genieten. Door het uploaden van ondertitels, kan Google dit beter koppelen aan de zoekresultaten of bepaalde zoekwoorden en kan dit dus zorgen voor een betere positie in de zoekmachine.
Stap 4: Maak een mooie thumbnail
Visuele content doet het bijna altijd beter dan geschreven content! Dus maak een mooi visueel plaatje voor je YouTube video en gebruik deze als thumbnail. Dit zal invloed hebben op je click through ratio en daardoor kan het heel veel voordelen opleveren voor je video. Zorg ervoor dat de thumbnail goed bij je video past en gebruik GEEN clickbait. Bij clickbait zal een gebruiker namelijk weer snel wegklikken en dat is niet goed voor de statistieken van je video. Zorg dat de thumbnail duidelijk is en maximaal 160x90px is.
Stap 5: Links en shares
Om de toegevoegde waarde van je YouTube video te laten groeien, is het belangrijk dat deze op andere platformen of websites terecht komt. Denk onder andere aan het delen van je video via Facebook, Instagram of een ander socialmediaplatform. Door hier je video te delen, laat je Google zien dat je video waardevol is en dit zal dan ook zorgen dat Google deze video als waardevoller gaat zien.
Meteen aan de slag!
Nu je meer weet over het optimaliseren van YouTube video’s voor Google, is het tijd om deze kennis in praktijk toe te passen! Dus, begin met het optimaliseren van je nieuwe of oude video en begin met experimenteren! Er is geen vaste manier die bij elke doelgroep zal werken. De sleutel zit hem hier in testen en uitproberen, zodat je uiteindelijk tot een strategie komt die voor jouw website of product werkt! Naast deze blog kun je online ook veel andere artikelen vinden over dit onderwerp. Sommige van deze bevatten succesverhalen van de praktijk. Ons advies? Lees ook deze blog over succesvolle websites op Google even door en gebruik deze kennis voor je eigen succes!
Meer weten over de impact van Google Core updates op zoekresultaten en hoe je je SEO-strategie kunt aanpassen om hiermee om te gaan? Klik hier en lees alles over de impact van Google Core-updates.